Menu Content/Inhalt
Witamy w serwisie arrow Banki arrow SANBank wspiera tradycje kulinarnego regionu
SANBank wspiera tradycje kulinarnego regionu Drukuj
25.07.2017
W sobotę 22 lipca 2017 r., na Placu Piłsudskiego w Stalowej Woli po raz pierwszy odbył się „Lasowiacki Festiwal Pierogów”, który wsparł finansowo Nadsański Bank Spółdzielczy.
 

Podczas Festiwalu swój kunszt kulinarny zaprezentowało, aż 20 producentów w kategorii „Koła Gospodyń Wiejskich” oraz „Restauratorzy”, którzy ubiegali się o nagrodę „Złota Misa” na najsmaczniejsze pierogi. Ponadto odbyły się warsztaty lepienia pierogów, folkowe stylizacje, gry i zabawy rękodzielnicze.

 

Lasowiacki Festiwal Pierogów  wpisał  się w krajobraz kulturowy regionu bowiem u Lasowiaków, dawnych mieszkańców Puszczy Sandomierskiej, pierogi były ulubionym daniem. Wśród Podkarpackich Produktów Regionalnych znajdują się: pierogi z kaszą jaglaną i serem (ze Słomianej, Gmina Pysznica), pieczone pierogi św. Jacka, pierogi ruskie pilzneńskie, pierogi z soczewicą, razowe pierogi, pieróg dachnowski z kaszą gryczaną i ziemniakami, pilzneńskie pierogi z borówkami.

 

Wydarzenie uświetniły koncerty folklorystyczne w wykonaniu ZPiT „Polonez” z Vancouver, ZPiT „Polonez” ze Sztokholmu oraz Chóru Lasowiacy i Nadsańskiej Orkiestry Kameralnej z Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli.

 

Nadsański Bank Spółdzielczy od wielu lat wspiera i promuje kulturę oraz te obszary, które są ważne dla społeczności lokalnej. Działalność ta została zauważona także przez Prezydenta Stalowej Woli i Dyrektora Miejskiego Domu Kultury, który podczas Festiwalu podziękował prezesowi Stanisławowi Kłapeć za współpracę i wsparcie idei promowania lasowiackiego dziedzictwa kulturalnego.

 

Źródło: SANBank za PR News

 
 
designed by www.madeyourweb.com